Etiquetas

jueves, 16 de mayo de 2013

Dispositius epub


E-readers

Els també anomentas lectors de tinta electrònica, els e-readers són els dispositius per excel·lència quan parlem de llibres electrònics, ja que són els únics que van néixer per aquesta finalitat. Aquests dispositius compten amb una pantalla no retroil·luminada que ajuda a no cansar la vista i a tenir una autonomia de la bateria molt major.

En el mercat existeixen infinitat de models d'e-readers de diverses marques. Els primers models que van aparèixer únicament solien suportar, en la gran majoria, el format PDF i un format propietari de la companyia, tot i que s'acompanyava d'un software de conversió d'arxius.

Avui dia, bona part dels models d'e-readers que surten al mercat accepten el format ePUB, però val la pena que, si en volem comprar un, ens assegurem que aquest format és compatible, ja que si no és el cas hauriem d'acabar fent ús d'un programa conversor. Seria el cas del Kindle d'Amazon, que ignora els ePUB per fer prevaldre el seu format propietari.

Conversors

Si disposes d'un e-reader no compatible amb el format ePUB, pots fer ús del conversor que et proporciona el fabricant o d'un altre conversor gratuït, com per exemple Calibre, una aplicació multiplataforma, lliure i en català.

Tauletes tàctils

Les tauletes tàctils són actualment una alternativa als e-readers, ja que a les seves funcions de miniordinador portàtil i a la seva grandària similar se li suma la possibilitat d'instal·lar-hi una aplicació específica per a la lectura d'ePUB. Els sistemes operatius Android i iOS (iPad) disposen de diverses aplicacions gratuïtes i de pagament en les seves respectives botigues. Dos exemples són Aldiko a l'Android Market i iBooks a l'Apple AppStore. Tot i així, si l'usuari és un lector empedernit la millor opció serà segurament l'e-reader, per la tinta electrònica i la duració de la bateria.

Telèfons intel·ligents (smartphone)

Com en el cas de les tauletes tàctils, els telèfons intel·ligents o smartphones també permeten la lectura d'ePUB mitjançant la instal·lació d'aplicacions específiques com Aldiko en telèfons Android o iBooks en telèfons iOS. En aquest cas existeixen altres sistemes operatius com Simbyan, BlackBerry o Windows Mobile, que compten amb alguna que altra aplicació per a llegir llibres electrònics, com el cas de MobiPocket, amb el qual és necessari transformar els ePUB al format propietari de la companyia (amb Calibre, per exemple).

Ordinadors

Existeixen diversos programes per a poder llegir ePUBs en el nostre ordinador, tant si el nostre sistema operatiu és Windows, Linux o Mac.

El programa més conegut és Calibre, un programa lliure i multiplataforma, el qual, a més de llegir, permet fer conversions entre formats (també en PDF). Una altra opció gratuïta per a Windows i Mac és Adobe Digital Editions.

Mitjançant els navegadors web

Una opció més que tenim per a llegir ePUBs a través de l'ordinador és a través de navegadors web. Mozilla Firefox i Google Chrome disposen d'extensions que podem instal·lar gratuïtament i que ens permetran llegir ePUBs que hàgim descarregat prèviament en el nostre ordinador. Alguns exemples són ePUBReader per al Firefox i MagicScroll per al Chrome. Val a dir que aquestes extensions només són vàlides per a ePUBs simples, ja que tenen dificultats a l'hora de llegir correctament ePUBs que disposen de certa complexitat en el seu codi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario